Wat zijn Bewegingstechnieken
Bewegingstechnieken zijn een een combinatie van zachte ritmische bewegingen en aandachtige aanraking. De bewegingstechnieken leren je dieper te ontspannen en vrijer te bewegen.
Invloed verleden op het heden
Kinderen zijn nieuwsgierig, spontaan, energiek en bewegen gemakkelijk. Door stress, trauma, herhalende bewegingen, verkeerde lichaamshouding, ziektes en andere tegenslagen wordt jouw lichaam stijver en beperkter.
Je breekt een arm. Door de pijn verstijven je spieren omdat je hoopt zo minder pijn te voelen. Ook tijdens de herstelperiode blijf je de spieren aanspannen om zo iedere pijnprikkel te voorkomen. Dan mag het gips eraf. De spieren zijn ondertussen vergeten hoe zij moeten ontspannen. De gebroken arm is genezen maar de spieren geven je nu nieuwe pijnklachten.
Ook bij een emotioneel trauma werkt dit zo. Zo heb ik zelf een bankoverval meegemaakt. Nog niet zo lang geleden heb ik ontdekt dat ik sinds die tijd (27 jaar lang) de spieren in mijn nek aan de linkerkant constant heb aangespannen. Waarom? De bankovervaller was links van mij de deur binnengekomen. Mijn lichaam is sinds die tijd alert op alles wat er van de linkerkant gaat komen.
Door verkeerde beweegpatronen en een verkeerde lichaamshouding worden spieren constant en verkeerd aangespannen. Jouw lichaam weet niet meer hoe ontspannen spieren aanvoelen. De bewegingstechnieken helpen je het ontspannen gevoel in je spieren terug te vinden..
De automatische piloot
Ervaringen uit het verleden bepalen hoe je reageert. Je hoeft er niet over na te denken, als vanzelf schiet je in het voor jouw zo bekende patroon. Omdat je op de automatische piloot leeft luister je niet meer naar de signalen die je lichaam jou geeft. Eigenlijk voel je jouw lichaam helemaal niet meer.
Pijn is een signaal van het lichaam dat er ergens iets niet helemaal goed gaat. De bewegingstechnieken helpen je jouw lichaam weer te voelen.
Er is een oud patroon waar je lichaam nu last van heeft.
De bewegingstechnieken geven het lichaam nieuwe mogelijkheden.
Hoe verloopt een sessie?
De sessie vindt plaats op een massagetafel.
Als de hele sessie bestaat uit Bewegingstechnieken dan kan je makkelijk zittende kleding dragen.
De Bewegingstechnieken kunnen ook een onderdeel zijn van de massagesessie. In dat geval werk ik rechtstreeks op de huid wat een diepere ervaring geeft met meer effect.
In de sessie ben ik nieuwsgierig. Hoe beweegt jouw lichaam? Ik ga je zachtjes aanraken, schudden, wiegen en in beweging brengen.
We gaan op zoek naar hoe jouw lichaam kan ontspannen en hoe jouw lichaam met zo weinig mogelijk spanning kan bewegen. Daardoor wordt alles lichter, zonniger en makkelijker.
Tijdens de sessie kan je verschillende dingen voelen/ervaren:
- support, ondersteuning
- connectie, verbondenheid
- veiligheid, vertrouwen
- loslaten
- ruimte krijgen
- vrije beweging
- nieuwe, andere beweegpatronen
- een licht, zacht, vrij, ontspannen gevoel
- energie
De zenuwen sturen deze informatie door naar de hersenen. Zo krijgen jouw hersenen nieuwe informatie en verdringen zij oude, pijnlijke herinneringen. Daardoor kan jouw lichaam voorzichtig spanningen loslaten.
Ik stel vragen aan jouw en mijn onderbewustzijn zoals:
- Hoe zacht kan het zijn, en hoe voelt nog zachter, en nog zachter?
- Hoe licht, hoe los, hoe vrij kan het zijn?
- Wat is er makkelijker?
- Hoe zou het voelen als je zonder pijn zou bewegen?
Onze lichamen gaan zachtjes samen bewegen. Mijn zachte bewegingen helpen je om te voelen. Jouw lichaam reageert en laat de nieuwe sensaties voorzichtig toe.
Wat zijn de effecten van de Bewegingstechnieken
- Jouw lichaam voelt ontspannen aan.
- Spieren worden zachter en soepeler.
- De pijn wordt minder.
- Je houding wordt beter.
- De manier waarop jij beweegt verbeterd.
- Je krijgt rust in je hoofd.
- Lichaam en geest komen in balans.
Bewegingstechnieken zijn uitermate geschikt bij:
- Schouder- en nekklachten.
- Rugklachten.
- Spanning of pijn in het lichaam.
- Overbelasting.
- Fysieke beperkingen na een trauma zoals een operatie, ongeluk, (sport)blessure, val.
- Ziekte van Parkinson.
- MS
Ervaringen van cliënten:
Heb ik je nieuwsgierig gemaakt? Maak dan een afspraak met mij.