Aanraken en aangeraakt worden, is een eerste levensbehoefte voor ons allemaal. Want als we huid-huid contact met elkaar maken dan wordt er een wondermiddel door ons lichaam aangemaakt. Het hormoon Oxytocine!
Wat doet Oxitocine?
- Het verminderd pijn.
- Het geeft een gevoel van rust, kalmte en tevredenheid.
- Het zorgt voor de band tussen moeder en kind.
- Het stimuleert het groeiproces.
- Het werkt bloeddrukverlagend.
- Het verminderd stress.
- Het heeft een positief effect op de spijsvertering.
- Tijdens de bevalling wordt dit hormoon ook aangemaakt.
- Tijdens de borstvoeding wordt een moeder hier rustig van.
Maar door onze huidige maatschappij komt aanraking in het gedrang. Want we hebben het toch altijd druk?
Plan regelmatig tijd om met je kind door te brengen. Een kindermassage is een prachtige manier om zonder woorden contact te maken met je kind.
Is een kindermassage anders?
Bij volwassenen richt de massage zich vooral op spieren en andere weefsels ontspannen, pijnverlichting, stimuleren van de bloedcirculatie en stofwisseling en vermindering van stress.
Bij de kindermassage gaat het over verbinding maken zonder woorden, geborgenheid, veiligheid en ontspanning geven en lichaamsbewustzijn creëren.
Daarom dus een kindermassage:
Kinderen krijgen veel prikkels binnen. Als deze prikkels niet goed worden verwerkt dan kan het kind overprikkelt, uit balans raken. Spanning bouwt zich op en dit kan allerlei klachten veroorzaken. De kindermassage kan dan helpen want:
- Het helpt om rustig te slapen.
- Het vermindert driftbuien.
- Het verbetert de concentratie.
- Van afzonderen en terugtrekken naar contact maken.
- Het vermindert angst en onzekerheid.
- Afname van overprikkeling.
- Het verhoogt de weerstand.
- Het kind leert de eigen grenzen kennen.
- Verminderen hoofdpijn- en buikpijnklachten
Hoe gaat een kindermassage?
Een kindermassage duurt niet zo lang als de massage voor een volwassene. Hoe jonger een kind is hoe korter de massage zal zijn. Het kind is namelijk snel afgeleid. Bij oudere kinderen zal een sessie ongeveer 1 uur duren.
Tijdens de kindermassage sluit ik op verschillende manieren aan op de belevingswereld van het kind. Dat kan op verschillende manieren. We bedenken bijvoorbeeld samen een verhaaltje. Bij dat verhaaltje ga ik dan de massage bedenken. Zo wordt het een leuke ontdekkingsreis voor ons allebei.
Nog wat extra informatie.
Opvoeden is een vak apart. Opvoeden is niet gemakkelijk.
Iedereen die terugdenkt aan zijn eigen jeugd zal bij het opvoeden van zijn eigen kinderen dingen anders willen doen.
En zo zullen ook jouw kinderen later terugdenken aan hun eigen jeugd en willen zij ook dingen anders gaan doen bij het opvoeden van hun kinderen, jouw kleinkinderen.
Belangrijke levensfases van een kind zijn:
- Ontwikkeling van Veiligheid van 0 tot 6 maanden.
- Ontwikkeling van Verbinding van 6 maanden tot 2 jaar.
- Ontwikkeling van Zelfstandigheid van 2 jaar tot 8 jaar.
- Ontwikkeling van Ik en de ander van 8 jaar tot 12 jaar.
- Ontwikkeling van Intimiteit van 12 jaar tot 17 jaar.
- Ontwikkeling van Verantwoordelijkheid van 17 jaar tot 21 jaar.
- Ontwikkeling van Vrijheid vanaf 21 jaar.
De ontwikkeling van het zelfbeeld.
- Een baby weet nog niet dat hij bestaat. Rond 20 maanden begint een baby zichzelf te herkennen op foto’s en als hij in de spiegel kijkt.
- Een kleuter kan dingen over zichzelf benoemen. Ik ben een boterham aan het eten, ik heb een ijsje, ik kan fietsen.
- Vanaf de basisschool tot het kind volwassen is ontwikkelt zich langzaam het eigen zelfbeeld. Om een zelfbeeld te ontwikkelen heeft het kind andere mensen nodig om zichzelf aan te spiegelen. Kinderen doen andere mensen na, zo leren ze nieuwe dingen.
En mensen om hen heen geven feedback. - Soms krijgt het kind directe feedback. Er wordt direct iets gezegd. Dat doe je goed of dat doe je niet goed.
- Maar vaak krijgt het kind ook indirecte feedback. Je kind ziet iemand zijn gezicht vertrekken en denkt: hij vindt dat ik dat niet goed heb gedaan.
Voor een kind zijn vader, moeder, opa, oma, broer, zus, oom, tante, leraar, lerares belangrijke personen die invloed hebben op het ontstaan van het eigen zelfbeeld.
Een positief zelfbeeld is belangrijk!
Een kind slaat alles wat je tegen hem zegt op in zijn geheugen. Als je constant tegen een kind zegt dat hij het niet goed doet dan zal zijn zelfbeeld worden: ik kan niks goed doen. Het is dus belangrijk om goed na te denken hoe jij reageert op het gedrag van je kind. Om een positief zelfbeeld bij een kind te creëren zijn 2 dingen belangrijk:
- Ik mag er zijn (zelfwaardering). Een kind moet zich gewaardeerd en geliefd voelen. Dat bereik je bijvoorbeeld door te knuffelen, een compliment geven, aandacht geven, luisteren.
- Ik kan het (zelfvertrouwen). Een kind moet voldoende ruimte krijgen om nieuwe dingen te leren. En leren gaat met vallen en opstaan. Soms lukt iets meteen en geeft dat zelfvertrouwen. En soms lukt het niet meteen. Dan heeft een kind hulp nodig om het te leren.
Complimenten geven.
Complimenten krijgen is belangrijk voor de ontwikkeling van een positief zelfbeeld van het kind. Geef je geen, of weinig complimenten dan denkt het kind dat het niet goed genoeg is. Geef je te veel complimenten dan wordt het kind gemakzuchtig. Alles is toch altijd goed? Geef complimenten over positief gedag dat je ziet, als je ziet dat het kind iets nieuws aan het uitproberen is, het kind zijn best doet of iets goed gedaan heeft.
Hoe geef je een goed compliment?
- Noem je kind bij naam.
- Zeg wat je gezien hebt.
- Zeg dat je daar blij van wordt.
- Geef een knuffel, een glimlach, een aai over de bol of een schouderklopje.
Wil je meer informatie?
Heb ik je nieuwsgierig gemaakt naar de kindermassage? Maak dan een afspraak met mij.