Fascia Stretching, Uniek in Zeewolde

Wat is Fascia Stretching?

Fascia Stretching is een dynamische manier van stretchen die populair is bij (top)sporters in Canada en Amerika. Veel Personal Trainers passen Fascia Stretching toe bij de sporters die zij begeleiden. 

Een gezond lichaam is in balans. Daardoor ontstaan er geen fysieke problemen. Maar raakt het lichaam uit balans dan zullen er uiteindelijk problemen ontstaan.

Een netwerk van fascia verbind alles in het hele lichaam met elkaar. Een evenwichtige spanning houdt het lichaam in balans. Zo kunnen we lopen, zitten, werken, sporten.
Als ergens in het lichaam een verstoring ontstaat, raakt het lichaam uit balans.
Daarnaast heeft ons lichaam te maken met de zwaartekracht. Naarmate wij ouder worden krimpen we. Alle gewrichten in ons lichaam worden als het ware ingedrukt. 

Het doel van Fascia stretching is het lichaam weer terug in balans te brengen en ruimte te maken in de gewrichten. 

Fascia Stretching wordt in Nederland nog weinig aangeboden. 

Uniek in Zeewolde! want u kunt wel kennis maken met Fascia Stretching bij ZenZation-Massagepraktijk om zo zelf te ervaren wat Fascia Stretching voor u kan betekenen.

Wat is Fascia?

Fascia is een bindweefselstructuur dat net als bloedvaten, zenuwen en het lymfesysteem door het hele lichaam heen loopt.  Fascia verbindt, doordringt en omringt alle organen, spieren, botten en zenuwvezels. Als spanning zich vastzet in fascia of als fascia gaat verkleven dan ontstaan er klachten.

Hoe ontstaan verklevingen?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor Fascia in je lichaam gaat verkleven. 

 • Een blessure. Je hebt pijn en gaat minder, anders bewegen. Of je krijgt gips en beweegt helemaal niet meer.
 • Een operatie. Ook nu zal je door pijn minder, anders bewegen. Daarnaast krijg je ook te maken met littekenweefsel. Bij het genezen van het litteken ontstaan ook verklevingen.
 • In een verkeerde houding zitten of werken. Een goed voorbeeld is werken in een verkeerde houding achter de computer. Vaak gaat het hoofd naar voren. De nekspieren moeten daardoor veel meer gewicht dragen. Ze gaan noodverbandjes aanleggen door extra weefsel aan te maken. Hierdoor ontstaat vaak een verdikking bovenin de rug net onder de nek.  
 • Stress geeft meer spanning in het lichaam.
 • Trauma kan zich vastzetten in het lichaam.
Fascia Stretching

Wel of niet stretchen?

Er zijn voorstanders maar ook tegenstanders als we het hebben over stretchen. 
De tegenstanders zeggen dat stretchen de opbouw van kracht en snelheid tegenwerkt.
De voorstanders geven de volgende positieve effecten aan: het maakt je leniger, vergroot je bewegingsbereik, voorkomt blessures en helpt het lichaam te ontspannen.
Stel je voor dat je de hele dag zit of op dezelfde manier beweegt. Stretching zorgt er dan voor dat het lichaam andere houdingen en bewegingen maakt. Zo komt het lichaam weer meer in balans.

Deze discussie gaat over statisch stretchen. Fascia Stretching is een dynamische manier van stretchen. 

Fascia Stretching

Wat maakt Fascia Stretching anders?

Fascia stretching is een dynamische manier van stretchen. Het is een samenspel tussen cliënt en therapeut.
De therapeut stemt het stretchen af op de ademhaling van de cliënt. Op de inademing zal de therapeut de cliënt vragen zacht tegendruk te geven. Op de uitademing zal de therapeut een zachte tractie (trekken) uitvoeren en direct daarna een kleine stretch geven.  Dit wordt een aantal keer herhaald. 
Zo wordt het hele gewricht behandeld (gewrichtskapsel, spieren, fascia, pezen, ligamenten, huid) en niet alleen de spieren zoals bij de normale manier van stretchen.

Het resultaat van deze manier van stretchen is groter dan de normale manier van stretchen. Door het uitvoeren van tractie, het laten uitvoeren van tegendruk en het stretchen te combineren met de uitademing is het namelijk mogelijk om verder te stretchen. 
Het geeft een gevoel van ruimte, gewichtloosheid, warmte, doorbloeding en vrijheid in het lichaam. 

Hoe werkt een sessie:

 • Er wordt een serie stretches uitgevoerd vanuit verschillende hoeken in het heupgebied of het schoudergebied. 
 • Het stretchen vindt plaats in gemakkelijke kleding op een behandeltafel waarbij het lichaamsdeel waaraan niet wordt gewerkt met een band wordt gestabiliseerd.
 • Soms wordt er ook staand of zittend gewerkt.
 • Er wordt gebruik gemaakt van tractie (trekken) door de therapeut en het geven van tegendruk door de cliënt. Pijn is niet toegestaan en wordt als een negatieve reactie beschouwd.
 • De therapeut combineert verschillende technieken en voert bewegingen uit om de weefsels en en vezels vrij te maken, te ontspannen en uit te rekken. 
 • Sporters hebben hebben behoefte aan een snelle korte sessie. Na een sessie voelen zij zich sterk, alert en klaar om hun sportprestatie te leveren.
 • Om een lichaam weer in balans te krijgen is er behoefte aan een langzame sessie. Door de ademhaling en de stretches te vertragen kan het lichaam beter ontspannen.

De resultaten van Fascia Stretching:

 • Verbetering van de lichaamshouding.
 • Verbetering in de manier van lopen.
 • Verbetering van mobiliteit.
 • Verbetering lenigheid, afname stijfheid.
 • Verbetering van coördinatie.
 • Herstelt het evenwicht in het lichaam.
 • Afname van pijn. Bijvoorbeeld gewrichtspijn, spierpijn, zenuwpijn, psychische pijn.
 • Vermindering van stress.
 • Verminderen spanning in de nek en hoofdpijn
 • Versnelt het herstel na een blessure, operatie.
 • Verbeteren sportprestaties.

Ervaringen van cliënten:

Afgelopen week een Fascia Stretching van Linda Beumer gehad in de buitenlucht. Een bijzonder rustgevende behandeling, ondanks dat je benen in allerlei bewegingen worden gebracht. Het gebeurt zo rustig en kalm waardoor een stretch vanuit de onderrug/bekken mogelijk is die veel verder gaat dan een gewone stretch na het sporten. Linda doet dit op een hele zachte manier, en toch zodanig dat je voelt dat je hele lichaam ontspant en veel soepeler is. Dit effect merk je al meteen terwijl je op de behandeltafel ligt. Ook de verschillende aan- en ontspan oefeningen voel je direct door je hele rug/benen lopen. Bijzonder aangenaam en relaxt gevoel. De dagen daarna blijft dit ontspannen gevoel en er is totaal geen spierpijn.
Fascia Stretching Elsbeth
Elsbeth Kauffmann
Fascia Stretching

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt? Maak dan een afspraak met mij. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *