Massage Zeewolde, Revalidatie begeleiding

Aanleiding Revalidatie begeleiding:

Hoe mooi is het als je je eigen partner met revalidatie begeleiding kan bijstaan! Want Geert is geopereerd en dat was achteraf niet niks!

Voorafgaand aan de operatie was ons verteld dat er een “sneetje” gemaakt zou worden. Achteraf bleek dit “sneetje” aan de buitenkant 40 cm groot te zijn. Ook inwendig was natuurlijk het nodige aan littekenweefsel aanwezig. 

Het eerste herstel na de operatie verliep niet zonder problemen. Na afloop van de operatie bleek de pijnbestrijding via de rug niet te werken wat resulteerde in ondragelijke pijn. Deze ondragelijke pijn duurde zo lang en was zo heftig dat het lichaam dit als trauma heeft ervaren. 

Na 6 dagen ziekenhuis, 6 dagen niet eten en 6 kilo lichter, mocht Geert gelukkig weer naar huis. Maar helaas 2 dagen later werd hij opnieuw 3 dagen opgenomen in het ziekenhuis. Na deze ingrijpende 1,5 week was er weinig kracht en energie overgebleven. 

Vanuit het ziekenhuis is er geen revalidatie begeleiding. Je staat er alleen voor. En dat is als leek niet gemakkelijk. Waar moet je beginnen?

Door mijn ervaring als Massage Therapeut, sporter, coach en dansdocent voelde ik precies aan hoe ik Geert zou kunnen helpen om weer op kracht te komen. Ik wil mijn aanpak van de revalidatie begeleiding graag met jullie delen.

De eerste 2 weken was er maar 1 ding nodig. Rust, rust en nog eens rust. Geen mensen, helemaal niets.

Zitten en opstaan

Iedere beweging deed pijn. Na zo’n grote buikoperatie merk je pas bij hoeveel bewegingen je de buikspieren gebruikt. Maar gelukkig is het lichaam ook in staat om op andere manieren te bewegen. Bewegen vanuit het hele lichaam, meer ontspannen. 

Een simpele dagelijkse beweging als zitten en opstaan wordt vaak al verkeerd gedaan. Gevolg: spanning of pijn in nek en rug. Omdat je deze bewegingen gedurende de dag zo vaak moet doen raad ik iedereen aan om ook deze andere manier van zitten en opstaan te leren.

Door de operatie was er pijn in het hele buikgebied. Geert heeft dan ook dankbaar gebruik gemaakt van deze manier van opstaan.

Massage

De pijn was vooral de eerste 2 dagen in het ziekenhuis traumatisch geweest. Het lichaam en ook het diafragma was volledig van slag. Dit resulteerde in de hele dag door een intense hik. 

Om het lichaam te ontspannen en een positieve ervaringen te geven ben ik direct nadat Geert weer thuis was verschillende massage technieken gaan toepassen. 

  • Met warme handen  zacht het lichaam masseren.
  • Zachte druk geven op verschillende plekken van het lichaam om zo de spierspanning weer los te kunnen laten.
  • Zacht het lichaam weer in beweging brengen.
  • Begeleiding, manipulatie van de borst en ribben om de ademhaling te verdiepen.
  • Na verloop van tijd ook een buikmassage.

Langzaam “land” het lichaam weer een beetje. 

Linda Beumer-Vaarkamp

Wandelen

Na 2 weken was het tijd om voorzichtig de eerste stapjes te gaan zetten in het hersteltraject. Maar waar begin je dan mee? We zijn gaan wandelen. De eerste wandeling was naar de buren, oversteken en weer terug. Deze eerste wandeling koste enorm veel energie. Er liep een oud mannetje, voorovergebogen, kleine stapjes, leunend aan mijn arm. Maar het was de eerste stap naar herstel!

  • De volgende dag liepen we naar het einde van de straat.
  • De 3e dag naar de 1e blauwe brug.
  • De 4e dag naar de 2e blauwe brug.
  • De 5e dag naar de 1e witte brug.
  • De 6e dag naar de 2e witte brug.
  • De 7e dag naar de rand van het bos.
  • De 8e dag naar de camping.

Het opbouwen ging zeker niet gemakkelijk. En er waren ook rustpauzes op bankjes langs de route. Maar na 2 weken hadden we het wandelen opgebouwd naar 6 kilometer. Niet alleen de afstand werd groter, ook het looptempo veranderde en ging langzaam omhoog. 

Ademen

Om zo weinig mogelijk pijn te voelen was de ademhaling bijna niet meer te zien in het lichaam. De ademhaling was snel, heel erg oppervlakkig en alleen hoog in de borst. Naast de ademhalingstechnieken die ik bij de massage toepaste zijn we gelijktijdig met het wandelen ook gestart met het dagelijks uitvoeren van onderstaande ademhalingsoefening. 

Het doel van deze oefening:

  • Ademhaling verdiepen.
  • Ademhaling vertragen.
  • Ademhaling voelen in buik, flanken en borstgebied.

Dit heeft ervoor gezorgd dat de ademhaling weer kon verdiepen, vertragen en terugkwam in het buikgebied.

Openen schouderkoppen

Door de pijn in het buikgebied kwamen de schouderkoppen meer naar voren en zag ik een ronde rug.  De houding werd, zonder daarover na te denken, aangepast om op die manier geen spanning op het littekenweefsel te voelen. 

Onderstaande oefening ging ik daarom combineren met de ademhalingsoefening. Op die manier kon het lichaam langzaam weer een goede houding voelen en werd het litteken voor het eerst zachtjes iets opgerekt.

De juiste zithouding

Spanning of pijn in het lichaam wordt ook vaak veroorzaakt door een verkeerde houding of verkeerd/niet meer bewegen. Nu we dit intense revalidatietraject waren opgestart ging ik ook letten op de houding van Geert. 

Als ik zag dat hij scheef zat, dan attendeerde ik hem daarop. Bij het zitten liet ik Geert het bekken ver naar achter tegen de rugleuning brengen. We gingen ook gebruik maken van een kussen in de rug. Zo zat Geert beter op zijn zitbotten. Ondertussen is Geert al zover dat hij zelf zijn zithouding kan corrigeren omdat hij het zelf voelt als hij niet goed zit. Dan krijgt hij weer last van zijn rug en is het opstaan pijnlijk. 

Daarnaast heb ik oefeningen aangeleerd om beweging terug te brengen in het bekken. Daar heb ik op dit moment nog geen video’s beschikbaar van, maar deze ga ik nog wel maken. 

Spanning in de voeten

Het hele lichaam is van top tot teen met elkaar verbonden. Van je hoofd tot je voeten. Als je spanning in je voeten hebt dan zal deze spanning elders in het lichaam doorwerken.

Ook bij Geert zit er veel spanning in de voeten. Daarom heb ik bij het masseren ook aandacht voor de voeten. 

Daarnaast heeft Geert zelf onderstaande oefening een aantal keer gedaan om de voeten soepeler te maken.

Fietsen

Nadat we het wandelen hadden opgebouwd naar 6 kilometer zijn we gestart met fietsen. Dit hebben we op dezelfde manier aangepakt als het wandelen. Iedere keer een eindje verder fietsen. 

Bij het fietsen was het erg belangrijk om goed op te letten. Met name het opstappen en afstappen van de fiets. Een kleine verkeerde beweging gaf veel meer wondpijn als een verkeerde beweging bij het wandelen. Maar door goed op te letten ging ook dit steeds beter.

Buikspieroefeningen

Pas 6 weken na de operatie mocht gestart worden buikspieroefeningen. Net als alle andere nieuwe dingen was ook dit geen pretje de eerste paar keer dat de oefeningen gedaan werden. We vonden een prima video op YouTube om mee te beginnen. Daarna zijn we andere buikspieroefeningen toe gaan voegen in de sportschool en ook thuis.

Sporten in de sportschool

Toen, na de Corona periode, de sportscholen weer open gingen, was Geert ook weer toe aan een nieuwe stap. Je kon ons 3x per week in de sportschool vinden. Een volgende logische stap om hier weer voorzichtig te starten met krachtopbouw.

En het is echt niet gemakkelijk om het sporten weer op te pakken. Bij alles wat je doet span je de buikspieren aan. En die buikspieren waren tijdens de operatie doorgesneden.

Hoe hebben we het aangepakt:

  • Altijd beginnen met heel weinig gewicht en dat langzaam opbouwen.
  • De oefeningen langzaam uitvoeren.
  • Alle oefeningen doen met een goede houding.

En Geert is nog steeds niet op zijn oude niveau terug maar hij is wel op de goede weg en kan steeds meer aan.

Trots

Ik ben super trots op wat Geert in de afgelopen 3 maanden heeft bereikt. En ik ben ook trots op mijzelf dat ik Geert op deze manier revalidatie begeleiding heb kunnen geven. We hebben echt als een team samengewerkt!

Na 8 weken kon hij zelfs alweer beginnen met zijn werk. Dat begon met 2 uurtjes per dag, lichte werkzaamheden. Geert werkt bij De Bruin Tankbouw in Uddel en het is super fijn dat zijn werkgever hem de ruimte geeft om in zijn eigen tempo het werk weer langzaam op te pakken. Ondertussen werkt hij alweer halve dagen. 

Hoe Geert het heeft ervaren:

Het is niet altijd gemakkelijk geweest. Iedere keer als Linda weer met iets nieuws aan kwam zetten moest ik mijzelf weer overwinnen. Ik heb aan den lijve ervaren hoe zwaar revalideren is. Dat is hard werken. Dat gedoe met mijn houding, de ademhalingsoefening, de bewegingsoefeningen, soms dacht ik wel eens moet dit nou allemaal? Hier heb ik geen zin in. Maar het heeft wel gewerkt. Ik heb geleerd dat heel veel kleine stapjes vooruit resulteert in een groot resultaat. 
Geert Beumer
Geert
Revalidatie begeleiding

Wat is Revalidatie begeleiding?

Ik kan mij voorstellen dat jij nu denkt: Wat is revalidatie begeleiding nou eigenlijk? 

Ik denk dat er veel meer mensen zijn voor wie het nuttig en noodzakelijk is om het gehele revalidatie traject te begeleiden. En ik zou het geweldig vinden om ook met andere mensen op dezelfde manier aan het werk te gaan. 

Bij revalidatie begeleiding starten we samen een intensief traject. Vanuit verschillende disciplines zal ik je revalidatie begeleiding bieden.  Maar uiteindelijk ben jij degene die het allemaal moet gaan doen. En ik ondersteun je bij iedere stap die jij gaat zetten. 

Je kan bij revalidatie begeleiding denken aan:

  • Coaching gesprekken. Hoe gaat het met je? Wat gaat goed? Wat geeft problemen? Welke hulp heb je nodig?
  • Samen, stap voor stap, nieuwe doelen bepalen. Doelen die aansluiten en ondersteunen bij jouw herstel.
  • Massage (Ontspanning, Deep Tissue).
  • Massage Therapie.
  • Bewegingstechnieken gebaseerd op Trager.
  • Fascia Stretching.
  • Ilan Lev Methode.
  • Ademhalingsoefeningen.
  • Bewegingsoefeningen die jou gaan helpen om beter en makkelijker te bewegen (die je vaak ook terug kunt vinden op mijn YouTube kanaal).
  • Oefeningen die jou meer bewust gaan maken van jouw houding.
 

Ben je nieuwsgierig geworden of heb je zelf hulp nodig? Maak dan een afspraak. 

2 gedachten over “Massage Zeewolde, Revalidatie begeleiding”

  1. Ik ben mijn vrouw innig dankbaar voor de energie die zij in mij geïnvesteerd heeft . Het was niet altijd makkelijk voor haar en mij maar het is goed gekomen. Op naar de laatste stappen die ik moet zetten. Geert.

    1. Linda Beumer-Vaarkamp

      Ook de laatste stappen gaan lukken. Revalideren is hard werken. Bij revalideren is het daarom fijn iemand om je heen te hebben om je te motiveren net dat stapje extra te zetten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *