Massage Zeewolde, Houding en Bewegen

Wat hebben houding en bewegen te maken met massage?

In mijn praktijk kom ik regelmatig in aanraking met mensen die met chronische (pijn)klachten kampen. Hiervoor zijn veel verschillende oorzaken te bedenken. Bijvoorbeeld operaties, trauma, ziektes, blessures, etc. 

Het gevolg is vaak dat er een vicieuze cirkel ontstaat. Je hebt pijn. Daardoor veranderen je houding en bewegen. Dat veroorzaakt weer nieuwe klachten die bovenop jouw oorspronkelijke pijnklachten komen. Hoe erger de klachten worden, hoe minder jij wilt bewegen. Je zit “vast” in deze negatieve spiraal en doet er ondertussen waarschijnlijk van alles aan om  van die afschuwelijke (pijn)klachten af te komen. 

De automatische piloot

In ons lichaam speelt het zenuwstelsel een grote rol. Veel van onze houding en beweging gedurende de dag denken we niet over na. Gelukkig maar, want als we na zouden moeten denken over iedere houding en beweging, dan zouden we aan het einde van de dag uitgeput zijn. 

Vroeger als kind hebben wij bijvoorbeeld geleerd hoe wij onze veters moesten strikken. Dat was toen best moeilijk om te leren, maar nu kunnen we dat met onze ogen dicht. 

Als je, door de pijn, anders gaat bewegen, dan denken onze hersenen dat die aangepaste manier van bewegen zo hoort. Het wordt een grote brede snelweg, een nieuwe verkeerde manier van bewegen om de pijn te vermijden. Of het lichaam stopt zelfs helemaal met bewegen. Ons lichaam weet gewoon niet meer hoe het op de goede manier kan bewegen.

Houding en bewegen en ik:

Als meisje van 4 jaar heeft mijn moeder mij op balletles gedaan. Heerlijk, want dansen werd de grote passie in mijn leven. In mijn middelbare school periode ben naar de Dansacademie gegaan en uiteindelijk ben ik afgestudeerd als dansdocent in klassiek, modern en jazz ballet.

Een goede houding en een goede manier van bewegen is mij dus met de paplepel ingegoten. En, ik ben mij er heel goed van bewust hoe mijn lichaam kan bewegen. 

Dit komt mij, nu ik als Massage Therapeut werk, heel erg goed van pas. 

Houding

Veelvoorkomende problemen zijn schouder-, hoge rug- en nekklachten. Herken jij dat ook? Ga dan maar eens voor de spiegel staan en kijk eens naar jouw schouderkoppen. Deze staan vaak naar voren. De borstspieren zijn vaak te kort. De spieren op je rug, tussen je schouderbladen, proberen de hele dag jouw schouderkoppen naar achter te trekken. En dat is één van de mede oorzaken van jouw pijnklachten. De houding van jouw lichaam is niet zoals die zou behoren te zijn. 

Mijn onderstaande video geeft je een hele makkelijke techniek om de spieren tussen jouw schouderbladen te ontspannen. Het maakt je gelijktijdig meer bewust van de juiste houding van jouw bovenlichaam.

Bewegen

Dan zijn er ook veel mensen die last hebben van lage rugklachten. Lage rugklachten hebben vaak heel veel verschillende oorzaken. Ook in dit geval zijn er in jouw dagelijkse beweegpatroon mede oorzaken te vinden die bijdragen aan deze rugpijn. Hoe ga jij bijvoorbeeld zitten en weer opstaan? Vaak zit er veel spanning in de nek- en onderrug bij deze bewegingen.

In mijn onderstaande video leg ik uit hoe je de beweging zitten en weer opstaan op een goede manier kan uitvoeren.

En als je dan zit, hoe moet je dan zitten?

Ik zie veel mensen om mij heen helemaal onderuitgezakt zitten. Je zit dan op het staartbeen, het laatste stukje van de wervelkolom. De wervelkolom loopt helemaal door je rug en je nek naar het hoofd. Door zo onderuitgezakt te zitten breng je veel spanning in de spieren, ligamenten, fascia en gewrichten van de onderrug. En de hele wervelkolom gaat een andere stand aannemen. Het bekken kantelt, alsof je, net als een hond, de staart tussen de benen trekt. Daardoor zal hoger in de rug de wervelkolom ook een andere stand aannemen. De schouderkoppen vallen naar voren en je ziet een ronde boven rug ontstaan. 

Een goede zithouding is dus heel erg belangrijk voor ons hele lichaam. Natuurlijk heb ik over dit onderwerp ook een video gemaakt. 

Nog 2 dagelijkse handelingen:

Boodschappen doen.

Je laad je boodschappen in je boodschappentas en je loopt naar huis, je fiets of de auto. Het volle gewicht van de boodschappentas hangt over 1 schouder. Het is onmogelijk om op die manier het lichaam recht omhoog te houden. De ribben verschuiven naar de andere kant. Aan beide kanten van het lichaam voel je enorme spanning in het lichaam. Toch loop je door met die zware tas. 

In de volgende video laat ik je zien hoe ik dit probleem op een simpele manier voor mijzelf heb opgelost.

Handen wassen.

Dat doen we de hele dag door. Heb je er wel eens over nagedacht hoe jij jouw handen wast? Hoe is jouw houding? Let er maar eens op als je de volgende keer je handen gaat wassen. Waarschijnlijk buig je met een ronde rug naar voren, naar het water toe. Je begrijpt het al, dat is diezelfde ronde rug waar ik het over had bij de houding. 

Kijk maar eens naar de volgende video, hoe je dat kunt veranderen.

Wat kan je verwachten:

Natuurlijk is het fijn als mensen regelmatig bij mij terug komen voor een sessie. Maar hoe fijn zou het zijn om bij mij te komen voor een sessie die niet draait om pijn. Daarom besteed ik in mijn sessies ook vaak aandacht aan houding en bewegen. Bewustwording van je eigen houding en bewegen is de eerste, moeilijkste stap.

Als die stap gezet is kan je daarna zelf thuis verder aan de slag met al mijn video’s die je op mijn YouTube kanaal kunt vinden.

In mijn sessies zet ik verschillende technieken in om het lichaam weer beter in balans te krijgen. Waarom dit zo belangrijk is lees je hier

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt? Boek dan een sessie. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *